Leren in bedrijf

Leren in bedrijf

Maaswaal college: project Leren in Bedrijf

Sinds enkele jaren wordt in Wijchen door meerdere bedrijven samengewerkt met het Maaswaal college voor het project Leren in Bedrijf. Tijdens Leren in Bedrijf ronden leerlingen van het vmbo hun keuzevak en stage af ín een bedrijf. De theorie vindt plaats op school, maar de praktijk in het echte bedrijfsleven.

Marloes van Esch, docent op het Maaswaal college, ziet hierin duidelijk de win-win voor zowel de bedrijven als voor de leerlingen zelf. “Voordat ze worden toegelaten tot een bedrijf, moeten ze ook echt solliciteren bij mij en aangeven waarom ze graag bij het desbetreffende bedrijf aan de slag willen. De kans dat er daarna een match is tussen leerling en bedrijf wordt daarmee veel groter.”

Jan van den Boogaard, teamleider van het Maaswaal College Wijchen, vult aan: “Ze lopen iedere week een dagdeel in het bedrijf mee, waarmee ze enorm veel ervaring opdoen in het vak zelf, maar ook leren wat er in een echt bedrijf allemaal nog meer bij komt kijken. Denk aan het ervaren van collegialiteit, maar ook leren over andere vakgebieden zoals de administratie of projectmanagement. De eventuele overstap naar het bedrijfsleven wordt hiermee kleiner en het vak waarvoor ze leren wordt veel duidelijker.”

In deze korte film vertellen medewerkers, docenten, begeleiders, bedrijven en leerlingen over wat Leren in Bedrijf is en wat het ze oplevert. Leerlingen van het Maaswaal College volgden in 2021 een keuzevak in de praktijk bij onder andere Modderkolk, Berko en Eromesmarko. Die alle drie lid zijn van SPARK!